U bent hier: >> Voorganger en vrouw, Manuel en Alba Lopez bezoeken Groningen

Voorganger en vrouw, Manuel en Alba Lopez bezoeken Groningen

Voorganger van de Spaanse gereformeerde gemeente Almuñecar, Manuel Lopez, bezocht Groningen samen met zijn vrouw Alba en zijn 14 maanden oude zoontje Teo. Dat deed hij in het weekend van 23 tot 27 mei. Hier vertelt hij iets over die reis.  

‘Moi! Wij hebben erg genoten van Groningen. Zo hebben we de Martinitoren beklommen, het Academiegebouw bezocht, we liepen over de Grote Markt en een prachtige tuin genaamd de Prinsenhof. Bij dat bezoek hadden we – wonderlijk genoeg – een Spaans temperatuurtje. Ongelooflijk! Voor ons bezoek willen we Marijke en Rudy Slager bedanken dat we er mochten verblijven, Wouter Hoving voor de mooie stadswandeling, de kerk in Sauwerd voor de mogelijkheid om te komen preken, Gertrude en Wietse van den Akker in Sauwerd waar we mochten eten en een speciaal ‘dankjewel’ aan Jan-Matthijs van Leeuwen voor al zijn hulp.

Foto bij Noordpolderzijl
Links naar rechts: Rudy en Marijke Slager, Alba en Manuel Lopez. Voorgrond: baby Teo

Ook vertelt Manuel iets over zijn kerk:

Almuñecar en de geschiedenis

Almuñecar is een klein divers dorpje met ongeveer 30 duizend inwoners. Daarnaast zijn er veel vakantiewoningen. Het dorps ligt in het hart van ‘Costa Tropical’ tussen de provincies Málaga en Almería in. Het klimaat maakt het mogelijk om tropische vruchten zoals mango’s, papaja’s, avocado’s en bananen te verbouwen.

Almuñecar werd door de Moren Hins-Al-Monacar genoemd, wat betekent: stad omgeven door bergen. Het dorpje heeft een lange geschiedenis. Het was ooit een kolonie van Fenicië, dat later verovert werd door de Romeinen, die de stad een speciale status gaven. Tegen de zevende eeuw was het opnieuw veroverd, dit keer door de Moren.

Van de Fenicische tijd staat er nog steeds een visfabriek in de plek. Dit was van groot belang voor de plek, zij exporteerden garum, een zoute vispaté naar Rome en het hele Romeinse Rijk. De Romeinen zorgden voor verschillende civiele en militaire gebouwen, en bouwden een aquaduct.

De Katholieke koning heroverde Almuñecar van de Moren en bouwde een grote Romaanse Katholieke kerk op de hoogste plek van Almuñecar, waar eerder een moskee stond. Zo kon iedereen de macht en superioriteit van de nieuwe kerk en het nieuwe koninkrijk aanschouwen.

Religieuze uniformiteit werd opgelegd door angst en vuur. Eerst werden de Joden weggejaagd in 1492. Twee decennia later ook de moslims en uiteindelijk de Spaanse protestanten, die werden verbrand op de brandstapel. Veel van hun vluchtten naar protestantse landen.

Kerken in Spanje

In de afgelopen 40 jaar is er veel veranderd in Spanje. Wij leven nu, samen met andere Europese landen, in een seculiere en postmoderne maatschappij. Helaas is er ook in Spanje steeds minder aandacht voor het Bijbelse christendom. Opvallend is wel dat religieuze evenementen zoals processies, Pasen, festival en religieuze feesten met steeds meer enthousiasme worden bijgewoond door een groot deel van de populatie.

De katholieke kerk wordt door de overheid financieel gesteund, met name in het zuiden van Spanje. De macht en invloed van deze kerk is in de politiek en maatschappij goed te merken. Vergelijkbaar met de Orthodoxe kerk in de Russische Federatie in landen zoals Roemenië, Bulgarije en Griekenland.

De gemeente

In 2003 opende we onze gemeente met steun van de European Mission Fellowship. In dat jaar begon ik ook als voorganger. Sindsdien hebben we hard gewerkt in de kerk, gepreekt, geleerd en diverse evangeliserende activiteiten georganiseerd. Vanaf het begin hebben we elke vrijdag geflyerd op de plaatselijke vlooienmarkt, waar we een boekenstent hebben. Hierdoor zijn sommige mensen de kerk gaan bezoeken.

Soms organiseren we ook conferenties in het Kunstcentrum. Daarnaast begonnen we enkele jaren geleden met radio-uitzendingen op het lokale radiostation. We gaven ook interviews op lokale televisie.

Onze diensten vertalen we in het Engels elke zondag, en van januari tot april ook in het Nederlands. We krijgen veel Nederlandse bezoekers in die maanden vanwege reizen die Beter Uit organiseert. Als je eens naar Zuid-Spanje komt ben je dus van harte welkom!

De Heer heeft ons gezegend. Hij voorzag in onze behoefte als familie en als kerk. We herinneren onszelf nog goed de tijd dat we voornamelijk moesten zaaien, en in geloof wachtten en bidden, omdat God de rest moest doen.

Wij zijn ons bewust van de prachtige zegeningen die het licht van de Bijbel naar Almuñecar en Spanje kan brengen, door het verkondigen van Gods woord, door zijn Heilige Geest.

Print Friendly, PDF & Email