U bent hier: >> Spanje

Spanje

De Iglesias Reformadas de España (IRE) is een klein kerkverband dat sinds vele jaren vanuit de GKv wordt ondersteund. Hoe kwetsbaar ook, de gemeenten willen nadrukkelijk in eigen omgeving missionair zijn. Zo is de gemeente in Almuñecar (Andalusië) actief met radiospotjes, een voedselproject en straatevangelisatie.

Achtergrond

In 1975 overleed Franco en begon het einde van de dictatuur in Spanje. De eerste duidelijke tekenen van democratie en vrijheid werden ongeveer 10 jaar later zichtbaar en voelbaar. In de tijd van de dictatuur was 99% van de bevolking katholiek. Vandaag zou 70% nog katholiek zijn, maar velen
slechts vanwege de traditie. Volgens officiële cijfers is nog geen 0,5% van de bevolking protestants.

Een deel van deze protestanten is georganiseerd in de ‘Iglesias Reformada Evangelica’. De IRE is een kerkverband van kleine kerkjes, met ongeveer 300 leden, waarin gepassioneerde en gedreven mensen in een moeilijke situatie kerk zijn en daarnaast ook graag en veel naar buiten treden. Ze zijn volhardend in hun geloof en weten zich gezegend met de groei die ze meemaken.

De combinatie van het enorme potentieel aan mogelijkheden, de harde werkelijkheid van de hedendaagse maatschappij en hun vaste geloof en vertrouwen, maakt dat deze mensen enorm gepassioneerd bezig zijn met het vormen van stabiele, groeiende kerken en ze zien hier een enorme
uitdaging in.

De relatie met Nederland is voor hen enorm belangrijk. Slechts het zien en spreken van mensen uit bijvoorbeeld Nederland geeft ze enorm veel vertrouwen en energie om door te gaan.

Een bezoekje waard

Toen wij onlangs een dienst van de IRE bijwoonden werden we verrast: na een intensieve doch informele dienst wordt er een barbecue in de kerk gezet om paella te maken. De kerkzaal wordt omgebouwd en een lange, rijkelijk gevulde eettafel wordt gedekt. Iedereen die bij de dienst aanwezig was blijft eten. De informele maaltijd geeft mensen de ruimte om door te vragen naar elkaars leven. Passie, gastvrijheid en warmte zijn gegarandeerd. Ook u zult dat merken bij een bezoek aan deze kerk.

Kijk voor meer informatie over de kerk en gemeente van Almuñecar ook eens op deze pagina.

Print Friendly, PDF & Email