U bent hier: >> Marten de Vries vanaf 2019 werkzaam in Tirana

Marten de Vries vanaf 2019 werkzaam in Tirana

Er hebben al aardig veel uitwisselingen plaatsgevonden, maar vanaf 2019 gaat de voorganger uit Bedum, Marten de Vries, drie jaar lang voor dertig procent aan het werk in de Eklesiakerk in Tirana, Albanië. De kerkleiders geloven daar nog maar enkele jaren en lopen met praktische vragen. Want hoe leid je nou een kerk, hoe preek je, en wat betekent het om samen kerk te zijn? Om hen daarbij te helpen gaat de Eklesiakerk samenwerken met de kerk van Bedum.

Door Wouter Hoving

Marten de Vries is er klaar voor. Zo leert hij nu Albanees, om toch te kunnen praten met bus- en taxichauffeurs, die vaak geen woord Engels kunnen. Ook woont hij bijeenkomsten bij in Tirana en helpt hij Eklesiavoorganger Gentjan alvast eens bij het maken van zijn preek: “Dat smaakte, naar zijn eigen zeggen, naar meer. Het was een mooie try-out.”

Leiders van de Eklesiakerk: Gentjan (voorganger), Orgest en Arthur (oudsten)

De komende tijd zal Marten de kerkleiders ten eerste lesgeven in (zelf) Bijbellezen, ten tweede in het geven en maken van een preek, en ten derde in de uitvoering van de ambten die zij hebben. “Ik heb veel respect voor deze jongens, die zonder enige theologische opleiding en korte tijd na hun eigen bekering, zich toegewijd geven aan de gemeente waarvoor zij zich samen verantwoordelijk weten.”

Zie ook deze video die door Groningen Mission is gemaakt, toen zij op werkbezoek waren bij de Eklesiakerk.

Binnenkort zal ook een bericht verschijnen in de Regionale Naast over de Eklesiakerk in Tirana.

Print Friendly, PDF & Email