U bent hier: >> Evangelisatie en universiteit in Letland: het moet voortdurend weer anders

Evangelisatie en universiteit in Letland: het moet voortdurend weer anders

Groningen Noord-West (GKV) legde enkele maanden geleden contact met de kerk in Riga. Daar steunt Groningen Mission een kleine theologische universiteit en enkele missionaire projecten. Ook sprak de Groningse kerk met broers en zussen in Riga af: kom binnenkort ook maar bij ons langs in Groningen. Een verzoek dat enthousiast werd ontvangen. Momenteel wordt er druk over gesproken.

De ondersteuning in Letland laat goed zien dat hulpaanvragen steeds weer veranderen. Waar we tot voor kort een missionaire kickboksclinic in Riga ondersteunden – waarbij deelnemers een cursus kregen én een praatje over het christelijk geloof – is het nu tijd het roer weer om te gooien. Internationale studenten bleken tijdens de cursussen veel geïnteresseerder in het verhaal dan de Letse studenten. En voor die laatste groep was de cursus aanvankelijk bedoeld.

Miroslavs Turmanovskis en Martin Martinson besloten daarom hun focus te verleggen naar de groep waar zij meer interesse bij bemerkten. Als een internationale student het geloof leert kennen, zo werd de nieuwe gedachte, nemen ze die ook mee naar huis. En dan ontspringt een nieuw geloofszaadje in een geheel nieuwe omgeving. ,,Wij willen van internationale studenten discipelen van Jezus maken en hen toerusten om het Evangelie te brengen als ze weer naar hun eigen plek gaan. Potentieel heeft een focus op hen een wereldwijd effect”, vertelt Turmanovskis.

Wij willen van internationale studenten discipelen van Jezus maken en hen toerusten om het Evangelie te brengen als ze weer naar hun eigen plek gaan

Miroslavs Turmanovskis
Miroslavs Turmanovskis, missionair werker Pardaugava reformed church

Internationale studenten bereiken met het evangelie kon beter op een andere manier dan met kickboks, beseften Turmanovskis en Martinson. In het nieuwe seizoen starten zij daarom met internationale cultuur- en Bijbelstudieavonden. Tijdens deze avonden kunnen de internationals Letse taal en gebruiken leren én krijgen ze te horen wat het geloof is.

Nieuwe aanvragen

Naast dit nieuwe voorstel kreeg Groningen Mission onlangs ook een nieuw projectvoorstel vanuit Letland. De drie gereformeerde kerken in Riga zijn namelijk al tijden op zoek naar een goede, aansprekende methode om Bijbelonderwijs te geven aan jeugd in hun kerk. Eindelijk vonden ze de oplossing: de Engelse methode Mustard Seed. Één probleem: de jeugd moet het wel in eigen taal kunnen doen en begrijpen.

Goed, zei het bestuur van Groningen Mission, de kosten van het vertalen gaan we voor jullie betalen. En áls wij de vertaling betalen, moeten jullie de methode ook rondsturen naar andere kerkgemeenschappen om jullie heen. Zo helpt Groningen Mission de christelijke gemeenschap in Riga om ook de nieuwe generatie betrokken te houden bij het geloof.

En de universiteit?

Naast missionaire projecten ondersteunt Groningen Mission ook de theologische universiteit in Riga (de Baltic Reformed Theological Seminary). Een heel klein universiteitje met enkele studenten. En ook daar is men op zoek naar de goede invulling. Om die reden passen de kerkleiders en directeur Artis Celmiņš het programma voortdurend aan. Zo is er bijvoorbeeld meer ruimte voor training in kerkplanting in het curriculum van de studenten gekomen, omdat de kerk nog moet groeien in Letland. Daarnaast ontstond in recente jaren een nieuwe kleine universitaire afdeling in een andere plek in Letland: Jekabpils.

Een partnerkerk of -project, gesteund door Groningen Mission, is dus constant in beweging. Want God zet Zijn plan met Europa (en de wereld) door.

Print Friendly, PDF & Email