U bent hier: >> Bezoek uit Riga aan Groningen Noord-West

Bezoek uit Riga aan Groningen Noord-West

DOOR COMMISSIE MISSIE VAN GRONINGEN NOORD-WEST

Het is nog maar even geleden (november) dat de GKv Groningen Noord-West een aantal gasten uit Letland op bezoek hadden: Alvis (61), Matiss (15), en Zane (45) met haar dochter Ieva (17) uit de Reformed Bible Church in Riga. Als Commissie Missie kijken we terug op een zeer geslaagd bezoek.

Volgens ons is het waardevol om zulke uitwisselingen te doen, zodat we ook lichaam van Christus kunnen zijn over landgrenzen heen. We kunnen leren van elkaars gebruiken en tradities, zowel cultureel als op geloofsgebied. In de toekomst willen we als kerk in Groningen en kerk in Riga op elkaar betrokken zijn. Dit zou naast uitwisseling middels bezoeken bijvoorbeeld kunnen gebeuren door het uitwisselen van gebedspunten.

Iets over de gemeente in Riga

In de Reformed Bible Church in Riga zitten zo’n zestig leden. Alvis Sauka is voorganger en heeft naast zich nog drie ouderlingen; diakenen kent de gemeente niet. De andere drie gasten, Zane, Ieva en Matiss, zijn leden uit die gemeente. Bijzonder om in dit verband te noemen is dat de zeventienjarige Ieva het jeugdwerk organiseert en muzikaal begeleidt. Dat valt – zoals wij van haar begrepen – nog niet altijd mee: er zitten niet veel jongeren in de kerk en daardoor zijn de jeugdavonden voor een erg brede leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar. Dat sluit natuurlijk niet altijd op elkaar aan. Toch zet Ieva door.

Wat wij inspirerend vonden aan het verhaal van Ieva is dat de jeugdkring niet alleen gericht is op jongeren uit de kerk, maar dat de jongeren er met hun seculiere vrienden naartoe komen. Daarvoor bieden ze vanuit de kerk gratis pizza aan voor iedereen die wil komen. En soms werkt dat heel goed: eenmaal waren er zelfs meer dan 20 personen, grotendeels van buiten de kerk.

Stadswandeling tijdens bezoek

Het bezoek in vogelvlucht

In het kort vertellen we nog even over een aantal activiteiten die we met de gasten hebben ondernomen. Vrijdagavond aten met hen en enkele kerkleden bij goededoelenrestaurant Happietaria. Daar konden we iets laten zien over de verbreidheid van het christendom in Nederland: tientallen christelijke studenten van de ruim duizend studenten uit de christelijke studentenverenigingen zetten zich er in voor het goede doel. Dat er zoveel (jonge) christenen in Nederland zijn, was voor de Letse gasten een ontdekking. Zij voelen zich als christenen in Riga veel meer een klein eilandje. Er zijn in Letland weinig christen die actief hun geloof belijden. We hebben heerlijk gegeten en gezellig gepraat.

Dat er zoveel (jonge) christenen in Nederland zijn, was voor de Letse gasten een ontdekking.

Zaterdagochtend reden we met twee auto’s door het Groningse platteland. Daar vertelden we onze gasten honderduit over oude kerken, herenboerderijen, sluizen, kanalen en aardbevingsproblematiek. Ook de Letten kwamen met prangende vragen: want wat was nou het verschil tussen Holland en The Netherlands? Dat hebben we ze natuurlijk even haarfijn uitgelegd.

Later die dag maakten de gasten een wandeling door de stad Groningen, nadat zij met de kerkenraad hadden geluncht. Jan Boven, een gemeentelid uit Groningen Noord-West, vertelde de Letse gasten honderduit over (historische) details van de stad.

Op zondag konden we na de lunch genieten van heerlijke soepen en broodjes. Daar ontmoetten de gasten veel leden uit de gemeente. Als Commissie Missie vonden we het érg leuk dat er zoveel mensen bereid waren om op zondagmiddag mee te lunchen. Aan het eind van de dag dineerden de gasten, Alvis, Zane, Ieva en Matiss, bij de dominee en zijn vrouw, Theo en Froukje-Johanna Basoski. ‘Dat was erg gezellig’, aldus Froukje-Johanna.

De Commissie Missie en leden van Groningen Noord-West hebben genoten van het bezoek.

Lunch met kerkenraad in binnenstad Groningen (zaterdagmiddag)
Print Friendly, PDF & Email