U bent hier: >> Bemoedigende uitwisseling

Bemoedigende uitwisseling

Al vele jaren heeft Haren een zusterkerkrelatie met twee kerken in Zweden: Tranås and Åkersberga. In het weekend van 16-18 november 2018 kwamen zes leden van de Emmauskerk in Åkersberga op bezoek. Een geweldig weekend was het gevolg: veel ontmoetingen en een prachtige gecombineerde kerkdienst. Voorzitter van Groningen Mission, Marijke Slager, stelde twee van de gasten, Ionut en Kaisa, enkele vragen:


Wat vinden jullie van de samenwerking met Haren?

Ionut: “Ik vond het bemoedigend; we hebben een kleine kerk en moeten met een paar mensen veel doen. Dan is het geweldig te weten dat er voor je gebeden wordt, er goede onderlinge contacten zijn en financiële ondersteuning.”

Hebben jullie in deze gemeente iets gezien waar jullie thuis ook weer iets aan hebben?

Kaisa: “Ik werk in mijn kerk met de kinderen en heb een goed gesprek gehad met de commissie Kerk en Kind. Toen hebben we gepraat over hoe wij met de verschillende leeftijdsgroepen om kunnen gaan.”

Waarin zien jullie grote verschillen tussen Haren en Zweden?

Ionut: “Bij ons moeten sommige mensen twee uur heen en twee uur terug reizen om een kerkdienst bij te wonen. Eigenlijk zijn jullie best een beetje verwend: waardeer het feit dat jullie in Haren het werk kunnen verdelen onder velen.”

Kaisa: “Er zijn in Zweden geen christelijke scholen. De kinderen moeten al vroeg omgaan met niet-christelijke opvattingen van onderwijzers. In Nederland is het voordeel dat kinderen naar een christelijke school kunnen, maar tegelijkertijd zitten ze in een “bubbel” en moeten ze op latere leeftijd nog leren op te komen voor de christelijke waarden en normen.”

O ja, en vonden jullie ook iets mooi, leuk of lekker aan Nederland?

Kaisa: “Jazeker: de fietstocht van zaterdagmorgen rond Midlaren en natuurlijk stroopwafels.”
Ionut: “En de molens, de vriendelijke mensen, de kaas en de verschillende stampotjes!”

Print Friendly, PDF & Email